Forside » Hormon » Hvad er melatonin?

Hvad er melatonin?

Melatonin er et naturligt hormon som dannes i hjernen på de fleste dyr, heriblandt mennesker og er også et lægemiddel som kan indtages som tilskud af melatonin produktionen Søvnløshed og andre problemer med […]

Melatonin er et naturligt hormon som dannes i hjernen på de fleste dyr, heriblandt mennesker og er også et lægemiddel som kan indtages som tilskud af melatonin produktionen Søvnløshed og andre problemer med […]

Hvad er melatonin?

Melatonin er et naturligt hormon som dannes i hjernen på de fleste dyr, heriblandt mennesker og er også et lægemiddel som kan indtages som tilskud af melatonin produktionen

Søvnløshed og andre problemer med søvn er et stigende problem i hele verden og det er desværre et område hvor de færreste finder eller vælger en holdbar løsning. Med holdbar løsning, mener jeg en løsning som ikke forstyrrer eller forværre kroppen i sin helhed og som du kan fortsætte med i uendelig tid.

At få en god nats søvn er særdeles vigtigt og vi mennesker sover gerne 25-35% af vores liv, det er derfor særdeles vigtigt at når man benytter så store mængder af ens tid på noget, at man gør det mest effektivt og på den bedste måde. Personligt sover jeg mellem 4 – 6 timer, men dette er helt naturligt når en dyrker yoga.

Melatonin er et receptpligtigt lægemiddel og defineres som medicin af den danske lægemiddelstyrelse, tidligere har melatonin ikke være receptpligtigt, men dette ændrede sig i 2015 hvor det blev bestemt at melatonin skal anses som medicin og ikke et kosttilskud som ellers er receptfrit.

Melatonin er et naturligdannet hormon som allerede eksisterer og produceres i kroppen. Til trods for at det er et hormon som du allerede har, så er det ikke helt ufarligt at indtage melatonintilskud, det kan blandt andet have en negativ effekt på din døgnrytme og faktisk gøre det vanskeligere at falde i søvn, hvilket er den modsatte effekt ønsket af de som indtager tilskud af hormonet.

Hvad er melatonin?

Melatonin er ikke at forveksle med sovepiller eller sovemedicin. Melatonin er et naturligt hormon som skabes i hjernen når øjnene ikke udsættes for sollys eller kunstigt blåt lys.

Hvis du ikke vil sidde med blue light briller og du ikke kan undgå at se på telefonen eller TV’et en times tid før du skal sove, så kan melatonin piller være en let måde at få melatonin i hjernen og dermed med høj sandsynlighed opnå en bedre søvn og få en følelse af mere udhvilet når man vågner.

Hvordan virker melatonin?

Kroppen producerer melatonin lige efter, at det bliver mørkt og topper i de tidlige timer om morgenen og modsat så aftager melatonin i dagslys. Melatonin virker på den måde at det får dine receptorer i kroppen til at fremme søvn. Det er derfor det svært at falde i søvn hvis du ikke har melatonin produktionen i gang.

Hvor købes melatonin?

Melatonin er receptpligtigt og du skal derfor først have en recept på melatonin som du får hos dine læge. Herefter kan du afhente din recept hos alle apoteker- og netapotker.

Hvorfor er melatonin ikke receptfrit?

Melatonin er ikke receptfrit fordi Lægemiddelstyrelsen har besluttet at melatonintilskud- og piller skal anses som medicin. Medicin i Danmark er receptpligtigt og skal skrives ud af en godkendt læge, før det kan købes på et apotek eller netapotek.

Bivirkninger ved melatonin tilskud

Hvis man har fået melatonintilskud godkendt af sin læge og dermed fået fingrene i melatoninpiller, for at supplere melatonin produktionen i kroppen er det vigtigt at man følger de anvisninger der medfølger medicinen.

Som med alt andet medicin, så er der bivirkninger ved det. Melatonin er dog et naturligt og ganske harmløst hormon sammenlignet med mange andre hormoner man kan indtage, der er derfor ikke så mange alvorlige mulige bivirkninger ved at indtage melatonin tilskud.

De mest almindelige bivirkninger omfatter:

  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Kvalme
  • Døsighed

Kan man blive afhængig af melatonin piller?

Melatonin forårsager ikke abstinenser eller symptomer på afhængighed, i modsætning til andre søvnmedicin. Det forårsager heller ikke søvn-“tømmermænd”, og du opbygger ikke en tolerance over for det. Det påvirker med andre ord ikke, at du har brug for mere og mere, som tiden går, hvilket er et kendetegn for afhængighed.

Men så fantastiske vi mennesker er, så er det selvfølgelig muligt at skabe sig en psykologisk afhængighed af det, men rent fysiologisk så er der endnu ikke sporet nogen karakteriser træk mellem afhængighed og melatonin.

Melatonin og alkohol

Alkohol og søvn er to meget dårlige spillere på sin vis. Alkohol forstyrrer vores døgnrytme og dermed melatonin produktion og forårsager mere dybsøvn og mindre REM-søvn.

Det er ikke farligt at få mere dybsøvn og mindre REM-søvn, det vigtigste er at du får nok af hvert søvnstadie i gennemsnit.

Samtidig er alkohol også bevidst som en effektiv måde at sænke tiden på det tager at falde i søvn, ifølge undersøgelser tager det altså kortere tid at falde i søvn når man er påvirket af alkohol.

Dette er dog en særdeles dårlig behandlingsmetode mod søvnløshed- og problemer, da bivirkninger ved alkohol er langt mere indgribende end noget af, det er altså ikke en løsning man skal benytte sig af.

Med det sagt, så kan alkoholindtag blokere eller mindske melatonins funktion og produktion og du skal derfor helst ikke indtage alkohol og melatonin samtidigt.

Er det skadeligt at tag melatonin efter man har drukket alkohol?

Nej, det er som sådan ikke direkte skadeligt, men alkohol kan modvirke eller fuldstændig stoppe melatonin produktionen og dets funktion, det anbefales derfor at man ikke indtager melatonin hvis man har drukket alkohol.

Mine erfaringer med melatonin tilskud

Jeg har tidligere benyttet mig af melatonin tilskud i form af indtagelse af melatonin piller fordi jeg ofte sad foran computeren og arbejdede frem til jeg gik i seng og jeg mærkede en markant forskel.

Både det med at falde i søvn var nemmere og når jeg vågnende om morgenen følte jeg mig betydeligt mere udhvilet og frisk om morgenen.

Jeg har imidlertid stoppet med at indtage melatonin tilskud og i stedet droppet at sidde på computeren, telefonen og foran TV’et før jeg skal sove og i stedet for valgt at meditere og slappe af, således min krop danner den nødvendige mængde melatonin af sig selv.

Hvis du ikke vil droppe de mange skærme eller anskaffe dig et par blue light briller som blokere det blå lys og dermed undgår du at din melatonin produktion mindskes eller standses som følge af blåt lys.

Alternativer til melatonin tilskud

Der kan være mange årsager til søvnproblemer eller søvnløshed. Eksempelvis kan det at sidde foran telefonen eller TV’et før sengetid have en negativ påvirkning på din produktion af melatonin, faktisk kan det gå ind og helt blokere denne og dermed gøre det vanskeligere at falde i søvn og opnå en god nats søvn.

Briller for melatonin produktion

Hvis du absolut skal se på TV eller mobilen før du ligger dig til at sove, så anbefaler jeg dig at anskaffe dig et par blue light briller som blokerere det blå lys som sendes ud af de digitale skærme.

og du undgår dermed at din melatonin produktion sænkes eller standses helt, på denne måde vil du enklere og bedre kunne falde i søvn når du ønsker at sove og samtidig få en bedre nats søvn.

Undgå det blå lys helt

En anden og mere oplagt mulighed er, at fuldstændig undgå blåt lys og andre lyskilder en god stund før du skal lægge dig, gerne en time før du skal sove samt sørge for at det er helt mørkt i det rum du ligger i, herefter burde melatonin produktionen slå ind og du vil enklere kunne falde i søvn og få en god nats søvn.

Styrk din melatonin produktion

Menneskekroppen er fantastisk og den har et indbygget ur som hjælper dig og kroppens funktioner på vej hele tiden og din døgnrytme har derfor også meget at sige i forhold til hvornår og hvor meget melatonin din krop producere. En god døgnrytme kan have en særdeles effektiv indvirkning på din melatonin produktion og dermed også spille i vigtig rolle ved din søvn. Det er derfor vigtigt at du prioritere at få en god døgnrytme og ikke forvirrer kroppen ved at være oppe om natten i weekenden og sove om natten i hverdagene.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er melatonin godt for?2021-12-31T13:48:42+00:00

Melatonin er godt for din døgnrytme, din søvn og dit helbred i sin helhed. Personer som ikke får nok søvn eller god nok søvn kan blive præget af både fysiske, såvel som psykiske problemer og sygdomme, det er derfor vigtigt at man har en god melatonin produktion og ikke mindst døgnrytme.

Er melatonin receptpligtigt?2021-12-31T13:48:47+00:00

Ja, det naturlige hormen som dannes i kroppen har været receptpligtigt i Danmark siden 2015 hvor lægemiddelstyrelsen bestemte at melatonin skulle anses som et medicin og ikke et naturligt hormontilskud som ellers er receptfrit.

Hvor købes melatonin?2021-12-28T11:53:12+00:00

Melatonin kan købes alle steder, der er ingen restriktioner på det naturlige hormon melatonin og det er derfor receptfrit og kan forhandles af alle.

De fleste køber melatonin hos Med24.dk da de er blandt de billigste på markedet.

Hvad er melatonin?2021-12-28T11:51:43+00:00

Melatonin er et naturligt hormon som dannes i hjernen på de fleste dyr, heriblandt mennesker og er også et lægemiddel som kan indtages som tilskud af melatonin produktionen

Kilder

Go to Top