Intellekt

Intellekt, intelligens og hukommelse er alle ting som forbindes med hinanden, men er desværre en stor misforståelse og begrænsning vi mennesker har sat os selv. Igennem identificering af vores identitet baseret på vores hukommelse er vores intelligens blevet begrænset og intellekt har blevet det vigtigste redskab hos mennesker, noget som vi burde lave om på.

Indenfor Yoga er intellekt og intelligens, to vidt forskellige ting. Intellekt er begrænset af din ”data” eller hukommelse, hvorimod intelligens er ubegrænset og det som holder dig i live.

Intellekt er et fint værktøj, men langt fra det vigtigste, samtidig kan intellekt være skadende for dig og dine omgivelser.

Dine tanker, din kreativitet og dit intellekt er begrænset til den data du har akkumuleret i dit liv. Du kan ikke tænke nye ting, du kan kun genbruge, sammensætte på forskellige måder de ting som du husker, ved eller har lagret i din hukommelse. Det vil sige, at hvis du udelukkende lever ud fra dit intellekt og ikke din intelligens, så er du bundet til at gentage fortiden, for du kender ikke til andet, du kan ikke spå fremtiden med andre ord.

Men hvorfor bruge tid og energi på at finde ud af hvad intellekt er og forskellen på intelligens og intellekt er? – Med forståelse neurologi og menneskets sind vil du kunne opnå et bedre liv, med højere livskvalitet, da du forstår hvorfor og hvordan vi mennesker fungere, dette er noget vi som mennesker er blevet alt for dårlige at til at prioritere, hvilket resultere i at mange mennesker går og lider igennem store dele eller hele livet.

Hvad er intellekt?

Intellekt kan forstås og beskrives på mange måder og på samme måde som intelligens, så er der mange misforståelser rundt dette. Et eksempel på hvad intellekt er kan være; du er i stand til at forstå ting, tænke og lære dig nye ting.

Jeg er en person som mediterer og udøver yoga og mindfulness på daglig basis og jeg ser derfor altid efter svar på mine spørgsmål indenfor yoga-videnskaben og den indiske terminologi. Det som jeg finder særdeles interessant, er de mange paralleller mellem yoga-videnskaben og den moderne neurologiske og psykologiske videnskab.

Intellekt indenfor yoga:

Indenfor Yoga-videnskab snakker man om menneskets sind i 16 dele, disse 16 dele kan deles op i 4 fundamentale kategorier, disse 4 kategorier er Buddhi (Intellekt), Manas (Hukommelse), Ahankara (Identitet) og Chitta (Intelligens).

Buddhi er ifølge indisk terminologi menneskets intellekt og ikke at forveksle med menneskets intelligens. Buddhi eller intellekt er bundet af din identitet (Ahankara) og din hukommelse (Manas).

Se, måden det hænger sammen på er, du har en vis identitet, det kan være du identificere dig som nationalist i Danmark. Dette gør du ud fra din hukommelse, du husker/ved at du er fra Danmark og født i Danmark, dine forældre er danske og derfor vælger du ud fra denne hukommelse at identificere dig som dansk nationalist.

Herfra vil dit intellekt gøre ”alt” for at beskytte og forsvare denne identitet, men igen, du er begrænset – For du arbejder ud fra hukommelse og ikke ren intelligens. En person som er født et andet sted, vil jo ikke dele dit ”intellekt” men kan være lige så intelligent som dig.

På denne måde har intellekt blevet misforstået og er samtidig skyld i store dele af verdens udfordringer og problemer.

Eksempel – Hvis du nogensinde har været til en fodboldkamp hvor der har opstået slåskamp mellem fansene til to forskellige hold, her ser du et klart eksempel på intellekt er drevet af identitet, som er skabt af hukommelse. Altså, Buddhi (intellekt) handler ud fra Ahankara (identitet) som er skabt af din Manas (hukommelse). Det kan virke meget uintelligent at de slås over noget du måske ser som helt ligegyldigt, altså er fodboldresultat, men for dem er deres identitet så stærkt knyttet til et bestemt fodboldhold at de er villige til at leve og dø for dette og det er det som intellektet gør, den får dine hænder til at slå ud efter andre som ikke deler denne identitet, med andre ord, den forsvarer og beskytter din identitet ved at ”fjerne” eller såre andre som ikke deler denne.

Ofte stillede spørgsmål

Kilder