De 6 menneskelige behov – Tony Robbins: The six human needs

HjemDe 6 menneskelige behov – Tony Robbins: The six human needs

De 6 menneskelige behov – Tony Robbins: The six human needs

De seks menneskelige behov er ikke ønsker. De er psykologiske behov, som vi konsekvent arbejder på at tilfredsstille både på et bevidst og ubevidst plan af vores bevidsthed.

Findes der en genvej til succes?
Ja, der findes faktisk rigtigt mange måder at få succes i livet og forståelse for de 6 menneskelige behov er bestemt en af dem.

Uanset hvilken type succes du ønsker at få i livet, så kræver det indsigt i sig selv og sine menneskelig behov og hvilke der styrer en for at opnå rigtigt succes i livet.

Spin, vind og find din lykkeprofil for 2021, så deltager du i konkurrencen om 10 x 11 lotterilodder.

Store dele af din adfærd er baseret på, hvilke af dine behov der bliver/eller ikke bliver opfyldt. Afhængigt af hvilke af de grundlæggende menneskelige behov, der først og fremmest er i din personlighed, kan du bruge meget tid bevidst eller ubevidst på at forsøge at imødekomme en eller to af dem.

Og hvis du ikke lykkes, kan det påvirke din generelle følelse af velvære negativt. At vide, hvilke af dine 6 behov, der er din primære motivator, og hvordan dette påvirker din evne til at forbinde med andre og udvikle sunde relationer, er afgørende for din forståelse af, hvad der driver dig. Det kan også hjælpe dig med bedre at forstå og styre udløsere og være ansvarlig for dine egne følelser.

Hvad er de 6 menneskelige behov?

The Six Human Needs eller de 6 menneskelige behov som det hedder på dansk, er grundlæggende

De seks menneskelige behov er ikke ønsker. Det er psykologiske BEHOV, som alle mennesker hele tiden benytter for at tilfredsstille både os selv, bevidst og ubevidst.

De 6 menneskelige behov kan deles op i to kategorier, de personlige behov og de spirituelle behov.

1-4 er personligheds behov og 5-6 er spirituelle behov:

 1. Certainty: Sikkerhed, at være sikker på ting i livet som bringer negativ følelser
 2. Uncertainty/Variety: Usikkerhed, overraskelser og forandringer i livet
 3. Significance: Betydningsfuld, at føle sig unik, vigtigt eller nødvendig
 4. Connection/Love: Forbindelse, kærlighed og forhold til andre mennesker
 5. Growth: Vækst, vokse i livet, på arbejde eller i forhold
 6. Contribution: Bidrag, give eller gøre noget for andre

Hvorfor er det vigtigt at kende til de 6 menneskelige behov?

Hvis du ønsker at få succes i livet, om det er erhvervslivet, privatlivet eller kærlighedslivet, så er vejen til succes uden tvivl selvindsigt og forståelse i hvad der driver os individuelt. At have forståelse for hvad der står bag vores beslutninger, ord og handlinger i livet, er bestemt nøglen til succes.

De samme gælder når man ser på mennesket i forhold til andre udfordringer end at få succes. Ser man på en psykiatrisk lidelse som ADHD, så er vejen til et velfungerende liv med ADHD netop det at være oplyst om at man faktisk har ADHD og hvad det betyder for en selv. Jeg har selv ADHD og siden jeg blev diagnosticeret i 2018 har mit liv forandret sig og vendt på hovedet, fordi jeg har fået de nødvendige værktøjer og den rette forståelse for hvordan min hjerne faktisk fungere.

Så hvis du ønsker at få succes i livet eller som iværksættere, så burde du sætte dig ind i de 6 menneskelige behov.

Jeg har kæmpet med angst, stress og depression som startede i en alder af bare 21 år. Jeg har siden hen kommet ud af alt dette og lever i dag et fantastisk liv, ved netop at studere og lære ting som de 6 menneskelige behov og samtidigt bruge denne viden og kendskab til at omlægge dårlige vaner om til gode vaner og ende ud med en højere effektivitet, mere glæde i hverdagen og generelt højere livskvalitet. At kende til sig selv  og de 6 menneskelige behov samt benytte denne viden til at ændre de elementer som er selvdestruktive, kan blive det bedste der er sket for dig, det var det i mit tilfælde og lige præcis derfor skriver jeg denne artikel.

Steffen Fonvig

Alle menneskelige behov kan opnå på mange forskellige måder og vægtes individuelt. Hvis man vægter certainty højst i dit liv, men aldrig får forfyldt dette behov, kan det ofte gøre mennesker desperate og få dem til at søge alternative måder at opnå forfyldelse af deres behov som ikke har et positivt udfald, men det virker i situationen her og nu.

Herunder får du listen over de 6 menneskelige behov og hvad de betyder.

I dybden med de 6 menneskelige behov

Herunder kan du læse mere om de 6 menneskelige behov, hvordan man kan blive tilfredsstillet både positivt og negativt. Hvis du har en rutine som påvirker dit liv negativ, men du ikke er klar over dette, kan det være at forståelsen for det enkelte behov kan hjælpe dig med at ændre denne rutine eller måde at opfylde ét specifikt behov på og dermed få et bedre, sundere eller længere liv.

Det er vigtigt at forstå, de 6 menneskelige behov er ikke mål eller drømme i livet, det er basale behov alle mennesker har og er det som driver dem i en bestemt retning og styre ens adfærd i livet.

Alle mennesker har forskellige rækkefølger på hvilke behov som er vigtigst, det er somregel 2 ud af de 6 menneskelige behov som er vigtigst, for nogle er det bare 1 behov. Disse/dette behov er det som er det mest indfyldelserige og er det som på en måde definere hvilken type person man er.

Behov af personligheden

(1. Certainty, 2. Uncertainty/Variety, 3. Significance, 4. Connection/Love)

De første 4 menneskelige behov, er personligheds behov, dette er behov du kan opnå på både gode og dårlige med, som henholdvis har en positiv eller negativ virkning på dit og andres liv omkring dig.

Du vil aldrig helt opnå fuldstændig opfyldelse i livet ved at opnå de første 4 behov, det er de 2 sidste, kaldet de spirituelle behov, som i kombination af med de 4 andre gør den store forskel i mennekers liv.

1. Certainty – Behovet for sikkerhed

Alle mennesker har et behov for at føle sig sikker. Om det er sikker på at have et sted at bo eller sikker på at have penge nok til at klare sig resten af livet hvis der skulle ske noget, behovet er individuelt og vægtes forskelligt fra person til person.

Det første menneskelige behov alle mennesker har, er behovet for sikkerhed, sikkerhed, komfort, orden, konsistens, kontrol

Jeg kalder det behovet for sikkerhed, men det skal ikke nødvendigvis forståes som sikkerhed fra andre, men det kan eksempelvis være at man er sikker på at have et sted at bo næste måned eller være sikker på at kæresten ikke forlader en, går man eksempelvis og er usikker på sin kæreste, så kan dette skabe store frustationer og være ganske tungt at gå med, det er her mange, hvis vigtigste behov er sikkerhed, at forholdet bliver ustabilt, fordi én af de vigtigste eller det vigtigste behov i deres liv ikke bliver opfyldt.

Har du nogensinde sat en film på TV’et som du allerede har set? Dette kan de fleste nok svare ja til, og det er her Certainty kommer ind i billedet. Du er SIKKER på at filmen er god, fordi du har set den før, men du håber at det er så længe siden at du har set den, at du har glemt nok til at du samtidig bliver overrasket, her kommer Uncertainty ind i billedet, som er behovet for overraskelse. Ved at se en film du har set før, får du dermed opfyldt 2 af dine menneskelige behov.

Eksempel på hvordan man kan opnå certainty på en negativ måde:

Hvordan du kan opnå certainty på en positiv måde:


Hvis sikkerhed er et af dine mest basale menneskelige behov, skal du føle dig tryg og sikker omkring fremtiden. Når du modtager positiv anerkendelse, kan det ledsages af et behov for sikkerhed for, at anerkendelsen er autentisk og vil fortsætte. For at leve et liv fyldt med sikkerhed skal dit liv forblive det samme – en næsten umulig forventning om at opfylde. Så du styrer dit miljø kunstigt ved at ændre dine forventninger eller ved at undgå nye situationer eller mennesker. Du finder måder at motivere dig selv positivt på, og du tilstræber konsekvent at levere de samme eller bedre resultater for at få mere anerkendelse. Denne proces giver dig sikkerhed for, at dine handlinger enten vil undgå smerte eller få glæde, som derefter opfylder det grundlæggende menneskelige behov for sikkerhed.

Tony Robbins – Tonyrobbins.com

2. Uncertainty/Variety – Behovet for forandring

De fleste elsker overraskelser og det er faktisk også et menneskeligt behov. Hvis du kunne se frem i tiden og havde kontrol og viden om hvad der vil ske hele tiden, ville du dø af kedsomhed og lige præcis derfor har mennesker et behov for overraskelse.

Det andet menneskelige behov alle mennesker har, er behovet for usikkerhed, mangfoldighed, udfordring, forandring, overraskelse, eventyr er

Hvordan opnåes dette behov negativt?

Hvordan opnåes dette behov positivt?

Positiv

 • Overraskelser
 • Spænding

Negativ

 • Stoffer, alkohol, rygning

Selvom det er vigtigt at forstå usikkerhedens skønhed, kan de, der oplever dette som et af deres mest basale menneskelige behov, tage det til en ekstrem. De kan deltage i hyppige job- eller forholdsændringer for variationens skyld eller tage unødvendige risici for at opnå den adrenalinstød, de ønsker. Men hvis usikkerhed er et af dine 6 mest basale menneskelige behov, vil du ikke være bange for at tage risici og vil ikke undgå nye situationer eller mennesker.

Tony Robbins – Tonyrobbins.com

3. Significance – Behovet for mening

Det tredje menneskelige behov alle mennesker har, er behovet for mening, validering, følelse af behov, hædret, ønsket, specielt.

Hvordan opnåes dette behov negativt?

Hvordan opnåes dette behov positivt?

Positiv

 • Få sig selv op (kræver mere arbejde end at pille andre ned)

Negativ

 • Pille folk ned, du er dårlig – så er jeg god
 • Vold (

Hvis betydning er blandt de to øverste af dine 6 menneskelige behov, inkluderer en del af opfyldelsen af ​​dette behov modtagelse af anerkendelse. Dette kan oversætte til et ønske om at blive set, hørt og lyttet til – kort sagt, du vil blive bemærket. Du måler betydning efter det, du tror gør dig unik sammenlignet med alle andre omkring dig. Anerkendelse giver dig en følelse af validering, der får dig til at føle dig set, speciel og / eller nødvendig. Anerkendelse er en vigtig drivkraft bag menneskelig adfærd, fordi den giver os et målesystem til at analysere og spore vores betydning. Anerkendelse er også en ekstremt vigtig del af at holde medarbejdernes produktivitet oppe.

Tony Robbins – Tonyrobbins.com

4. Connection/Love – Behovet for forbindelse

Det fjerde menneskelige behov alle mennesker har, er behovet for forbindelse, kommunikation, intimitet og delt kærlighed med andre.

Hvordan opnåes dette behov negativt?

Hvordan opnåes dette behov positivt?


Hvis forbindelse / kærlighed er dit primære menneskelige behov, søger du konstant et tæt forhold til nogen eller noget. Du forstår virkelig, at kærlighed vækker dig op til livets gave. Dette kan føre til nogle utroligt tilfredsstillende forhold, men det kan også få dig til at ofre egenomsorg for at tage sig af andre eller opretholde et partnerskab.

Tony Robbins – Tonyrobbins.com

Behov af sjælen

(5. Growth, 6. Contribution)

De to sidste menneskelige behov, er dem man kalder de spirituelle eller sjælelige behov.

Dette er behov som

5. Growth – Behovet for at vokse

Hvis man ikke vokser, så dør man. At leve er at vækste og derfor har alle mennesker et behov for at vækste. 

Det femte menneskelige behov alle mennesker har, er behovet for fysisk, følelsesmæssig, intellektuel og spirituel udvikling.

Vi kender det alle sammen, fra personlige forhold, eller for iværksættere med virksomheder – Så længe man ikke vokser eller udvikler sig, så dør man.

Årsagen til det 5. behov om at vokse/gro/udvikle sig, mener jeg har sammenhæng med det 6. behov der handler om at give. Og du kan ikke give noget, hvis du ikke har noget.

Behovet for fysisk, følelsesmæssig, intellektuel og spirituel udvikling


Hvis man ikke vokser, så dør man. At leve er at vækste og derfor har alle mennesker et behov for at vækste. 

Dem, hvis største behov er vækst, stræber altid efter at blive bedre og lære mere. De er meget gode til deres job, men har tendens til at komme videre hurtigt, så snart de tror, ​​de har nået deres fulde potentiale. Selvom deres konstante stræben efter forbedring sikrer, at de aldrig keder sig, kan de fejle ved siden af ​​perfektionisme og forsømme den hvile og afslapning, de har brug for, for at holde stressniveauerne håndterbare.

Tony Robbins – Tonyrobbins.com

6. Contribution – Behovet for at tjene andre

Det femte menneskelige behov alle mennesker har, er behovet for at give, pleje, beskytte ud over os selv, at tjene andre og det gode for alle.


Hemmeligheden ved at leve er at give, og de, der oplever bidrag som et af deres mest basale menneskelige behov, ved det bedre end nogen anden. Hvis du har et behov for at bidrage, vil du sandsynligvis gøre en stor forskel i dit samfund. Du kan dog glemme det faktum, at det at give skal begynde hjemme og forsømme de nærmeste, når du prøver at ændre verden.

Tony Robbins – Tonyrobbins.com

Hvad du kan bruge de 6 menneskelige behov til

Som iværksætter er succes ofte simpelt at måle udfra vores egen vision om succes

Men succes er faktisk meget dybere end som så

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er de 6 menneskelige behov?2020-09-27T17:17:42+01:00

The Six Human Needs eller de 6 menneskelige behov som det hedder på dansk, er grundlæggende

De seks menneskelige behov er ikke ønsker. Det er psykologiske BEHOV, som alle mennesker hele tiden benytter for at tilfredsstille både os selv, bevidst og ubevidst.

De 6 menneskelige behov kan deles op i to kategorier, de personlige behov og de spirituelle behov.

1-4 er personligheds behov og 5-6 er spirituelle behov:

 1. Certainty: Sikkerhed, at være sikker på ting i livet som bringer negativ følelser
 2. Uncertainty/Variety: Usikkerhed, overraskelser og forandringer i livet
 3. Significance: Betydningsfuld, at føle sig unik, vigtigt eller nødvendig
 4. Connection/Love: Forbindelse, kærlighed og forhold til andre mennesker
 5. Growth: Vækst, vokse i livet, på arbejde eller i forhold
 6. Contribution: Bidrag, give eller gøre noget for andre

Kilder

Denne artikel er skrevet med hjælp fra nedenstående hjemmesider og kilder.

2020-11-17T13:09:10+01:0027-09-20|Blog, Iværksætteri, Personlig udvikling|
Go to Top