Det, der omtales som information, er ikke andet end en bestemt hukommelse. Kroppen og sindet har akkumuleret hukommelse over en periode. Der er en dimension af intelligens i et menneske, som er fri […]

Chitta

Det, der omtales som information, er ikke andet end en bestemt hukommelse. Kroppen og sindet har akkumuleret hukommelse over en periode. Der er en dimension af intelligens i et menneske, som er fri for hukommelsen. Sadhguru siger – “Alligevel er der en dimension af intelligens inden i dig, som er fri, ubesmittet af hukommelsen. I yoga kalder vi denne chitta …. Dette er ikke din eller min. Dette er en kosmisk intelligens – kilden til skabelse.

I den yogiske forståelse er der 16 dimensioner til det menneskelige sind. Disse 16 dimensioner falder i fire kategorier. Disse fire kategorier er kendt som buddhi, manas, ahankara og chitta. Buddhi er intellektet – tankens logiske dimension.

Den fjerde kategori af sindet kaldes chitta. Chitta er sind uden hukommelse – ren intelligens. Denne intelligens er ligesom den kosmiske intelligens – simpelthen der. Alt sker på grund af det. Den fungerer ikke uden hukommelse – den fungerer bare. På en måde er det, du kalder kosmos, et levende sind, ikke i betydningen intellekt, men i betydningen chitta. Chitta er det sidste punkt i sindet. Det forbinder til grundlaget for skabelsen i dig. Det forbinder dig med din bevidsthed. Chitta er altid tændt – uanset om du er vågen eller sover. Dit intellekt tændes og slukkes. Mange gange mislykkes det, selv når du er vågen. Hvis chitta eller intelligensen i dig ikke altid var tændt, kunne du ikke holde dig i live. Prøv at føre dit åndedræt med dit intellekt – du bliver skør. Chitta holder dig i live, holder dig i gang, får livet til at ske. Hvis du rører ved denne dimension af dit sind, som er koblingspunktet til ens bevidsthed, behøver du ikke engang at ønske dig noget, du behøver ikke drømme om noget – det bedst mulige, der kan ske for dig, vil alligevel ske.