Menneskets sind er et fantastisk sted, men også her den største lidelse foregår hos mange. Læs mere om sindet og hvordan yoga tilgår dette fantastiske instrument i den menneskelige krop Sindet, din hjerne […]

Hvad er sind

Menneskets sind er et fantastisk sted, men også her den største lidelse foregår hos mange. Læs mere om sindet og hvordan yoga tilgår dette fantastiske instrument i den menneskelige krop

Sindet, din hjerne (the mind) eller hvad vi skal kalde det, syntes du ikke det er lidt sjovt du har en supercomputer indbygget i kroppen? Faktisk er menneskets hjerne faktisk det mest avanceret ”maskineri” vi har her på jorden og du har haft den siden dag.

Men noget som måske er mindre sjovt og som burde være ganske alarmerende er, hvad ved du faktisk om dit sind? –

Du har mest sandsynlig en smartphone eller anden elektronisk udstyr som du nærmest kan i søvne, ja nogle kan faktisk også i søvne men det er for en anden artikel.

Du kan din telefon ind- og ud, du ved hvor alle tasterne er, til trods for at du ikke engang kan føle dem, men… Har du det også sådan med dit sind?

Har du fuldstændig kontrol over dine følelser, dit temperament, dit humør og dine tanker?

Hvis du svarer nej til dette, så er først og fremmest ikke alene, og for det andre, så er du lidt et fjols.

Nu har du fået verdens mest avancerede og vidunderlige supercomputer i tillæg til din menneskelige eksistens, også ved du ikke engang hvordan den fungere?

Se, det er her spirituel vækst og yoga kommer ind i billedet. Yoga er nemlig din brugsmanual til både sindet, men også kroppen og livet.

Af de religiøse, så må jeg sige, efter at have læst utallige helligbøger om hvordan man skal leve, så må jeg sige at der står ufatteligt lidt om hvordan dette sind og denne krop fungere.

Yoga og sindet

I det yogiske system er der 16 dimensioner til menneskelige sind, disse 16 dimensioner kan deles ind i 4 underkategorier.

De 4 kategorier indenfor sindet:

  1. Buddhi – Intellekt
  2. Manas – Hukommelse
  3. Ahankara – Identitet
  4. Chitta – Intelligens

Buddhi – The Intellect

Uden data/hukommelse (Manas) er intellekt ubrugelig. Når du ikke kan huske noget, kan du ikke gøre noget med det. Har du glemt hvor dine nøgler er, kan du ikke bruge dit intellekt til at hente dem.

Mennesker er derfor meget begrænset, da de har meget lidt data/hukommelse (Manas) i forhold til hvor meget data der findes i hele verdenen.

Hvis man siger at du har 1 GB hukommelse (Manas) i sindet og du kan producere 10.000 tanker, mens en anden person med også 1 GB hukommelse (Manas) kan producere 100.000 tanker, her vil den anden person være mere intellekt, men ikke have mere intelligens.

Forskellen på intelligens og intellekt er at intellekt er bundet af din hukommelse (Manas), du kan ikke gøre eller sige noget du ikke ved, på samme måde som du ikke kan finde dine nøgler, hvis du har glemt hvor de i – Modsat så er intelligens ikke bundet af hukommelse (Manas), men det er her livet sker. Hvis du eksempelvis bevidst skulle fokusere på at trække vejret for at holde dig i live med dit intellekt ville du blive sindssyg, dette sørger din intelligens for, helt automatisk.

Manas – A Huge Silo of Memory

Der findes 8 forskellige typer hukommelse. Hukommelse findes ikke kun i sindet, men også i kroppen. Du har eksempelvis en genetisk hukommelse som gør at du har den næse du har I dag og en genetisk hukommelse som gør at du arver nogle allergier og sygdomme fra dine forfædre osv.

Hukommelse er også den mængde data du indsamler, ved at læse bøger på biblioteket, gå i skole og tager uddannelse, men dette er kun én af de 8 hukommelser og er desværre noget man i dag forbinder med intelligens og intellekt.

Et brud mellem intelligens (Chitta), intellekt (Buddhi) og hukommelse (Manas) vil skabe ubegrænset muligheder og styrke i alle mennesker, men grundet vår egne-skabte identitet (Ahankara) og vores meget begrænsede mængde hukommelse (Manas) og data, så bliver resultatet en begrænset mængde intelligens som åbnes, da behovet ikke er større når en begrænset identitet som eksempelvis en nationalitet er til stede.

 Ahankara – The Sense of Identity

Måden du definer dig på vil afgøre hvordan du benytter dit intellekt (buddhi). Hvis du identificerer dig som dansker, så vil du beskytte denne identitet.

Identificering, ego eller identitet er årsagen til alt dårlig i verdenen.

Intellekt er en overlevelsesmekanisme og funktion, den vil konstant forsøge at forsvare din identitet. Intellekt (buddhi) er en slave til din identitet (ahankara).

Indenfor yoga forsøger man at etablere en ubegrænset identitet, forstået på måde at man identificerer sig med noget større end den mængde data (manas) som man har. Ved at identificere sig med en ubegrænset identitet, vil du opnå større tilgang til din data (manas) og dermed være ”super-human”-agtig.

Chitta – The Cosmic Intelligence

Intelligens er ubegrænset og har ikke noget tilhørsforhold med hukommelse (ahankara). Mange mennesker begrænser deres intelligens ved at knytte deres hukommelse (ahankara) til deres intelligens, men da alles hukommelse (ahankara) er meget begrænset, da intet menneske kan have alt data (hukommelse) i verdenen, så vil intelligensen blive begrænset.

Med andre ord, mennesket begrænser sig selv markant, fordi de tror på deres hukommelse som er begrænset, i stedet for at lade deres intelligens flyde frit.

Hvad man burde gøre

(1 – Intelligens) Hvis du fjerner din forbindelse mellem intelligens (Chitta) og hukommelse (Manas) vil du ”frigøre” din intelligens. Dermed får du tilgang til den ubegrænsede mængde hukommelse (Manas) som findes indeni alle mennesker efter millioner af års evolution.

Forklaring: Alle mennesker er skabt med den samme intelligens, men hver deres intellekt som er baseret på hukommelse (fortid, oplevelser, genetik og DNA). Men intelligens er en ubegrænset kræft som åbnes i den grad der er behov for det, hvis du da identificere dig med noget, vil intelligensen kun åbnes op i den grad der er behov for at dække denne identitet. Med en ubegrænset identificeret af identitet, vil hele intelligensen åbnes.

(2 – Identitet) Hvis du ikke identificere dig med en begrænsende identitet (Ahankara) forstået på den måde at du benytter din begrænsede mængde data til at definere hvem du er, hvad du gør og bruger dit intellekt (Buddhi) på, vil verdenen og livet blive bedre.

Eksempel: Hvis du identificerer dig stærkt nok med en nationalitet, så er du muligvis villig til at leve og dø for dette land. Havde du derimod identificeret dig med noget som er større end din hukommelse (Manas), vil du være åben for alt og alle – heraf vil verdenen være et bedre sted.

Hver gang der sker noget i dit liv, så ændres din identificering, det kan være du ikke havde børn og du identificerede dig med mennesker som ikke har børn og når du sad på bussen, så blev du pisse irritereret over andre som havde larmende børn med på bussen, men dagen du pludselig står i situationen selv, så er det en helt anden historie, så har du pludselig empati og forståelse for andre med larmende børn på bussen. Din irritation du skabte i hovedet før du havde børn, altså før du identificerede (Ahankara) dig som forældre (på grund af din hukommelse, Manas), er altså irrationel, men du irriterer dig fordi din intellekt vælger at beskytte din identitet. Uden identificering, vil din intellekt ikke skabe irritation i hovedet – bum, easy life.

De guddommelige slaver

Når mennesker rører ved denne dimension af sindet, kaldes det ishwara pranidhana i yoga. Det betyder, at Gud bliver din slave – han arbejder for dig. Du ved, yogier siger: “Shiva er min tjener. Han gør alt for mig.” På en måde, ellers ville jeg ikke være her. Når du først ved, hvordan du bevidst får adgang til din chitta, vil alt, hvad der er nødvendigt, simpelthen ske på den bedst mulige måde. Hvis du går efter dit intellekt eller din buddhi, tænker du i dag “det er det”, i morgen tidlig tænker du “det er det” – sådan fortsætter det i det uendelige.

Chitta er det sidste punkt i sindet. Det forbinder til grundlaget for skabelsen i dig. Det forbinder dig med din bevidsthed.
Når du først ved, hvordan du bevidst holder din chitta på, når det guddommelige er din tjener, når en virkelig effektiv arbejder for dig, behøver du ikke at gøre noget. Bare sidde; de bedste ting vil ske – ting, som du ikke kunne forestille dig. Folk tror altid, at hvis deres drømme går i opfyldelse, vil deres liv være fantastisk. Jeg synes, det er et meget fattigt liv, for du kan ikke drømme om noget, der slet ikke er i din oplevelse. Mit ønske og min velsignelse for dig er ting, som du ikke kunne drømme om, ting som du aldrig troede var mulige, skal ske for dig. Det du ikke drømte, skal ske for dig – derfor skal du ikke drømme.

I stedet for at se, hvordan du dykker dybere ned i dig selv, fortsætter du med at projicere dumme ideer ud i verden. Folk synes, det er en fantastisk ting at gøre. Sidste gang, da jeg var i USA, og nogen sagde til mig, “Sadhguru, hvordan manifesterer du alt dette?” Jeg sagde: “Jeg manifesterer ikke noget. Jeg tuller bare rundt. Jeg fik en meget effektiv partner [Shiva]. Jeg overlader det simpelthen til ham, og det sker.”

Chit Shakti handler om at berøre dimensionen af ​​dit sind, der er ren intelligens – ubesudlet af hukommelsen, ubesudlet af identifikation. Det er hinsides ahankara, hinsides buddhi, hinsides dømmekraft, hinsides opdelinger – simpelthen der, ligesom eksistensens intelligens, der får alt til at ske. Hvis du tilgår dette, behøver du ikke bekymre dig om, hvad der sker, eller hvad der ikke sker. Det vil ske på en måde, som du aldrig havde forestillet dig muligt.

Når først du har adgang til din chitta, er den også et flerspidskikkert. Det får dig til at se ting, som ingen andre kan se – i alle retninger.
Når først du har adgang til din chitta, er den også et flerspidskikkert. Det får dig til at se ting, som ingen andre kan se – i alle retninger. Det er din krystalkugle. Det er et forstørrelsesglas, der bringer livets kerne tæt på dig. For alle andre er det langt væk. Alle tror, ​​at det guddommelige er et sted deroppe. Hvor præcist, ved ingen. Det eneste de ved er, at det virker langt væk.

I det øjeblik du begynder at se på livet gennem din chitta, hvor der ikke er nogen hukommelse, der er ingen karmisk substans og ingen opdeling. Pludselig er det guddommelige lige der, knald på, i dit ansigt hele tiden. Du kan ikke glip af det.

Ideen med Chit Shakti er ikke at blive ved med at bede om ting. Ideen er, at hvis de fysiske arrangementer af livet sker nemt, kan du dedikere mere tid til dit åndelige velvære. Det ville være dumt, hvis bare fordi det sker nemt, først vil du være millionær, så vil du være milliardær. Hovedhensigten er, at dit fysiske liv sker lettere, at det ikke tager hele din tid at håndtere det, så du får tid til at lukke øjnene og sidde. Brug det venligst til dette formål.