Hvad er yoga

Hvad er yoga helt præcist? Er det bare en træningsform? Er det en religion, en filosofi, en ideologi? Eller er det noget helt andet? Ordet “Yoga” betyder bogstaveligt “forening”.

Hvad end du er klar over det eller ej, så er din eksistens en konsekvens af alt det andet, der sker her på jorden. Du bliver måske ikke direkte påvirket, hvis et æble falder til jorden i Spanien, men i det store og hele, så er du afhængig af alt omkring dig.

Et eksempel er den luft, vi indånder.

Som mennesker indånder vi luft, som indeholder ilt. Når vi ånder ud, frigives den kuldioxid, der dannes, til luften. Planter som træer kan derimod optage denne kuldioxid, som er ubrugelig for mennesker, og bruge den til at producere deres egen energi, som senere igen bliver til ilt.

Yoga betyder forening.

At forene sig med alt omkring sig, frem for at sætte grænser gennem identitet og hukommelse. Et godt eksempel på dette er, at vi identificerer os selv som nordmænd, denne identifikation betyder, at vi udelukker andre og skaber afstand. Forstå mig ret, der er ikke noget i vejen for at være stolte og glade for deres historie og kultur, men når det kommer til et punkt, hvor vi er i krig eller på anden måde har problemer som følge af denne identitet, vi skaber, er det her bliver meget dumt.

Og her kommer yoga ind i billedet. For i yoga identificerer man sig ikke, og gør man det, så identificerer man sig selv med noget, der er inkluderende, ikke eksklusivt.

Hvis du identificerer dig selv som menneske, frem for mand eller kvinde, så fjerner du de forhindringer og problemer, vi har omkring køn mere end én gang, fordi vi inddrager hinanden ved at identificere os selv som mennesker sammen, frem for at udelukke hinanden efter køn.

Og nej, jeg siger ikke, at der ikke er problemer med noget i verden, som den er i dag, med hensyn til køn, er der bestemt noget galt med løn og ligestilling, men hvis vi alle var mere inkluderende, var vi alle i yoga , så var dette aldrig sket.

Yoga i den vestlige verden

Desværre i den vestlige del af verden, hvis du udtaler ordet “Yoga”, tror folk, at du skal vride dig selv ud som gummibånd eller stå på hovedet. Yoga er ikke en træningsform. Ordet “Yoga” betyder forening. I dag har moderne videnskab bevist, at hele eksistensen kun er én energi. Så hvis alt dette er én energi, hvorfor er det så, at du ikke oplever det på den måde? Hvis du kan bryde begrænsningerne af illusionen om, at du er adskilt, og begynde at opleve eksistensens enhed, så er det Yoga. Verdens religioner har altid talt om, at Gud er overalt. Uanset om du siger, at Gud er overalt, eller alt er én energi, er det anderledes? Det er den samme virkelighed. Når det er matematisk udledt, kalder vi det videnskab. Hvis du tror på det, kalder vi det religion. Når du finder en metode til at komme dertil, kalder vi det Yoga. Så hvad er yoga, hvad er ikke yoga? Sådan noget er der ikke.

Yoga har eksisteret i mere end +15.000 år, siden det første gang blev udøvet af den velkendte adiyogi ved navn Shiva. Ordet adiyogi er to sammensatte ord, hvoraf adi betyder den første og yogi er betegnelsen for en yoga-udøver, heraf er Shiva altså den første yoga udøver eller den første yogi.

Historien om Shiva og yogaens oprindelse skal vi komme mere ind på senere, men først vil jeg slå fast hvad yoga er og hvad yoga ikke er, ordet yoga er nemlig blevet helt mishandlet i den vestlige verden og de fleste kender yoga øvelser og tror at dette er hvad yoga går ud på, men faktisk er dette en promille af hvad yoga egentlig er.

Yoga er ikke en række fysiske øvelser, yoga en videnskab om mennesket, du kan på en måde sige at yoga er en brugsmanual for livet, på samme måde som du har en brugsmanual til din telefon.

Årsagen til yoga videnskaben er voldsomt stigende i popularitet verden over nu, er at man ser flere og flere moderne videnskabelige eksperimenter og resultater som bakker op om yoga videnskaben, som man har haft kendskab til i mere end +15.000 år.

I dette indlæg kan du finde ud læse mere om:

  • Hvad yoga egentlig er
  • Hvor det stammer fra
  • Hvad det er godt for

Samt mange andre ting omkring yoga og de nærliggende metoder og teknikker som stammer fra eller har et tilhørsforhold til yoga.

Yoga handler ikke om at blive et supermenneske, men at indse det at være menneske er super

Før jeg går videre i dybden med artiklen om yoga, vil jeg fortælle dig om et helt fantastisk video-kursus af den velkendte yogi og tech-milliardæren Michael A. Singer, kurset hedder Living From A Place Of Surrender og tager udgangspunkt i hans New York bestseller bog af samme navn.

Kurset er en fantastisk introduktion til yoga, det spirituelle liv og giver fantastisk læring om både mindfulness, meditation og ikke mindst hvordan man kan få et bedre og lykkeligere liv.

Jeg har selv set kurset mange gange og vil anbefale dig at gøre det samme.

Læs mere om kurset her

Bhuta Shuddhi – Den grundlæggende yogiske praksis

Grundlaget for al skabelse, inklusive den fysiske krop, er gruppen af ​​fem elementer: jord, vand, vind, ild og rum. Kroppens og sindets velbefindende kan etableres ved at rense disse fem elementer i det menneskelige system. Denne proces former også kroppen til et springbræt mod ens ultimative velvære.

Karma Kriya Bhakti Gnana yoga

De 4 typer yoga

Dette er de eneste fire virkeligheder i dit liv: krop, sind, følelser og energi. Uanset hvad du ønsker at gøre med dig selv, skal det være på disse fire niveauer. Uanset hvad du ønsker at gøre, kan du kun gøre det med din krop, dit sind, dine følelser eller din energi. Hvis du bruger dine følelser og forsøger at nå det ultimative, kalder vi dette for bhakti yoga. Det betyder hengivenhedens vej. Hvis du bruger din intelligens og forsøger at nå det ultimative, kalder vi dette gnana yoga. Det betyder intelligensens vej. Hvis du bruger din krop eller fysiske handling til at nå det ultimative, kalder vi dette karma yoga. Det betyder handlingens vej. Hvis du transformerer dine energier og forsøger at nå det ultimative, kalder vi dette kriya yoga. Det betyder intern handling.

  • Bhakti yoga Hvis du bruger følelser og forsøger at nå det ultimative, kalder vi dette for bhakti yoga. Det betyder hengivenhedens vej.
  • Gnana yogaHvad jeg ved, ved jeg. Hvad jeg ikke ved, ved jeg ikke. Det her er gnana.
  • Karma yoga – – Hvis du med glæde kan involvere dig i enhver aktivitet, er det karma yoga. Hvis du gør det med stor indsats, vil kun karma komme, ingen yoga vil ske.
  • Kriya yogaMed kriyas vej søger du ikke kun erkendelse, du ønsker også at kende mekanikken bag livskabelse.

Bhakti yoga

a

Gnana yoga

a

Karma yoga

a

Kriya yoga

a